MAANDAG 9 OKTOBER 2023
Het is weer even geleden sinds ik hier van me heb laten horen. Eén van de redenen daarvoor is dat ik lang heb gedaan over het nabewerken van een aantal foto's die ik tijdens de zomervakantie heb gemaakt in Zeeland. Ik had het dubbele geluk op fietsafstand van de vuurtoren van Breskens te verblijven, en een pracht van een 'sky on fire'-zonsondergang te treffen waar ik helemaal op los kon gaan.
Dat was genieten natuurlijk, maar vervolgens zit je wel met een rits foto's die eigenlijk allemaal even mooi zijn, en waar je dan toch de allermooiste uit moet zien te kiezen - en die dan ook nog zodanig nabewerken dat je recht doet aan al dat moois wat er die avond echt te zien was. In beide gevallen is het de kunst om selectief te zijn. Want al is een foto nog zo mooi, twintig min of meer dezelfde versie is te veel van het goede. En die prachtige kleuren die tijdens zo'n zonsondergang in de lucht hangen worden er echt niet mooier op als de verzadiging maximaal wordt opengegooid - integendeel juist.
Hoe dan ook, ik ben tevreden met het eindresultaat. Benieuwd geworden? Je kunt ze hier zien!
VRIJDAG 16 JUNI 2023
Vandaag heb ik een groot aantal nieuwe foto's op de site gezet. Zo kun je nu bij de dieren  foto's van papegaaien zien die ik onlangs heb kunnen maken tijdens een korte vakantie. Hiervoor heb ik de Canon EF 70-200 f/4 L gebruikt, één van mijn favoriete lenzen.
Aan de architectuurpagina heb ik een aantal foto's toegevoegd die ik afgelopen januari in het Paleiskwartier in Den Bosch heb gemaakt. Sinds een aantal jaren werk ik in deze omgeving, dus de camera gaat geregeld een dagje mee. Omdat ik met de trein reis is het vaak niet handig om meerdere lenzen mee te nemen. Deze nieuwe foto's zijn dan ook allemaal gemaakt met de handzame Canon RF 50mm f/1.8.
Vlak in de buurt van het Paleiskwartier ligt de bekende Moerputtenbrug, een oude spoorbrug die is omgetoverd tot wandelpad. Deze brug leidt dwars door een prachtig natuurgebied. Vanwege de ligging en het open landschap is de Moerputtenbrug ideaal voor zowel zonsopkomsten als -ondergangen. Van die laatste heb ik onlangs eentje vastgelegd met de Canon RF 24-105 f/4-7.1, het nieuwste objectief in mijn tas. Met deze aanschaf is mijn transitie van cropsensor naar full-frame vrijwel voltooid: nu kan ik van 24 tot 200mm in full-frame schieten, waar ik dat eerst enkel op 50mm en vanaf 70mmm kon. Ik vond de eerste foto's die ik ermee heb gemaakt goed gelukt, maar oordeel natuurlijk vooral zelf!
Dan nog een wijziging: vanaf nu staan er op iedere pagina steeds twee foto's naast elkaar, in plaats van drie of vier. Hierdoor zijn de afbeeldingen groter en komen ze dus beter tot hun recht. Natuurlijk kun je altijd op een foto klikken als je hem nog groter wilt zien, of een afdruk bestellen bij Werk aan de muur.
WOENSDAG 31 MEI 2023
Als natuurfotograaf ben je afhankelijk van de seizoenen. Immers, ieder seizoen biedt zo zijn mogelijkheden en beperkingen. Hierdoor ontwikkel je als fotograaf vaak een soort jaarritme. Zo bewaar ik zonsopkomsten het liefst voor wanneer de dagen kort zijn, zodat ik niet midden in de nacht hoef op te staan. In de herfst ga ik er steevast op uit om paddenstoelen fotograferen. Een ander onderwerp dat sinds twee jaar steeds terugkomt is de boomkikker - al heb ik wel even moeten zoeken.
In Nederland komt de redelijk zeldzame Europese boomkikker op een aantal plekken van nature voor. Ik heb het geluk vlakbij één van die natuurgebieden te wonen. De boomkikker houdt een winterslaap en komt pas weer tevoorschijn als het warmer wordt, meestal ergens medio mei. Hij zit dan het liefst de hele dag op een tak of blad op te warmen, want net als andere kikkers zijn ook boomkikkers koudbloedig. Maar waar andere kikkers meestal wegspringen als je ze benadert, blijft de boomkikker vrijwel altijd rustig zitten. Tel daarbij op dat het felgroene beestje min of meer op ooghoogte zit en je hebt een fantastisch en makkelijk fotografie-onderwerp te pakken.
Maar ja, dan moet je wel precies weten wáár in dat natuurgebied die beestjes zitten. Toen ik twee jaar geleden voor het eerst, gewapend met mijn macrolens (toen nog de Canon EF-S 60mm macro) op zoek ging, heb ik me een ongeluk gezocht. En hoewel de muggen mij prima wisten te vinden (boomkikkers leven graag in vochtige gebieden), kreeg ik de boomkikkers maar niet gevonden. Pas toen ik toevallig een fotograaf tegenkwam die ze net had gezien, wist ik waar ik precies moest zijn. Wat bleek? Ik was die plek al twee keer gepasseerd, maar omdat er geen bomen stonden was ik er snel voorbij gelopen. Als ik me een beetje beter had ingelezen, had ik geweten dat boomkikkers vooral graag in bramenstruiken zitten...
Uiteindelijk is alles dus goed gekomen. Vorig jaar heb ik zelfs een bevriende fotograaf de weg gewezen en ook dit jaar heb ik iemand laten zien waar de boomkikkers zitten. De foto's die ik daar zelf heb gemaakt (voor het eerst met de Canon EF 100mm macro; zie ook mijn blog van 30 april) staan vanaf vandaag online.
Wil jij de boomkikkers ook eens voor je lens hebben? Onder fotografen is het een goed gebruik om deze informatie niet online te delen. Dus als je het echt wil weten, neem dan gewoon even contact met me op en dan laat ik het je graag persoonlijk zien!
MAANDAG 15 MEI 2023
De vorige keer had ik het over verschillende objectieven voor verschillende cameratypes. Zoals je misschien al wel had gemerkt gebruik ik de termen 'lens' en 'objectief' door elkaar. Technisch gezien klopt dat niet helemaal. De lens is immers puur en alleen het glaswerk, terwijl met objectief het volledige kokervormige ding wordt bedoeld dat je op je systeem of spiegelreflexcamera monteert. Waarom ik de woorden dan toch als synoniemen gebruik? Simpel: het is gebruikelijk, en het vergroot de leesbaarheid. Als ik de hele tijd alleen 'lens' of 'objectief' zou schrijven, zou zo'n blog toch een stuk eentoniger worden.
Meer weten over de technische verschillen tussen lenzen en objectieven? Dit artikel legt het prima uit.
Zondag 30 april 2023
Welkom op mijn blog! Hier zal ik met enige (on)regelmatigheid schrijven over mijn fotografie. Van belevenissen tot tips en van vragen tot adviezen, alles kan voorbij komen.
Vandaag heb ik een paar nieuwe foto's toegevoegd aan mijn album Macrofotografie. Deze bijenfoto's heb ik gemaakt met mijn onlangs aangeschafte Canon EF 100mm macrolens - al jaren dé standaard voor macrofotografie onder Canon-gebruikers. Zoals al mijn objectieven heb ik ook deze tweedehands gekocht. In dit geval was het ter vervanging van de Canon EF-S 60mm macro. Ook een fantastisch objectief, waar ik vrijwel alle andere macrofoto's en ook paddenstoelfoto's op deze site mee heb geschoten. Waarom dan toch de overstap? Dat heeft alles te maken met de camera die ik gebruik.
Ik begon ooit met een Canon EOS 1000D, een typisch instapmodel spiegelreflexcamera. Toen deze het begaf heb ik de destijds gloednieuwe EOS 200D spiegelreflex aangeschaft. Bij Canon geldt grofweg: hoe kleiner het getal in de modelnaam, hoe geavanceerder de camera. Dit was dus al een behoorlijke upgrade, en met de 200D heb ik mijn fotografie dan ook enorm kunnen ontwikkelen - niet in de laatste plaats omdat ik toen ook begon met het uitbreiden van mijn verzameling objectieven.
Zowel de 200D als de 1000D zijn camera's met een cropsensor: het beeld wordt automatisch iets uitgesneden. EF-S-objectieven zijn speciaal ontworpen voor dit soort camera's, maar EF-objectieven, die gemaakt zijn voor fullframe-camera's, passen er ook op (andersom werkt dit niet). Die had ik inmiddels een paar in mijn bezit, en ik wilde ze graag optimaal tot hun recht laten komen. En als ik dan toch ging overstappen van cropsensor naar fullframe, dan kon ik natuurlijk net zo goed meteen overstappen van spiegelreflex naar systeemcamera. Zo kwam ik uit bij de Canon EOS R. Bijkomend voordeel: met de adapter die ik erbij gebruik kan al mijn lenzen gebruiken! Het nadeel is alleen wel dat foto's die ik maak met EF-S-lezen alsnog automatisch gecropt worden, waardoor ik enorm inlever op het aantal megapixels. Vandaar dat ik een EF-objectief heb gekocht ter vervanging van een gelijkwaardig EF-S-objectief.
Aan de kwaliteit van de foto's zul je het uiteindelijk niet afzien - die bepaalt de fotograaf!
Back to Top